Muziektheater

TOT ELKE PRIJS!: SCHIET! DOOD UUS, WE MOETEN TOCH CREPEREN VAN DEN HOENGER

2 uitverkochte voorstellingen in cc De Grote Post

Koor Ier & Gunter rakelt graag vergeten stukjes Oostendse geschiedenis op. 'Schiet! Dood uus, We Moeten Toch Creperen Van Den Hoenger', is geweven rond het boek van Doris Klausing.

Het boek Tot Elke Prijs!, verscheen begin november en vertelt de visserijopstand van 1887. Oostende was toen behalve een Europese mondaine badstad in wording, tegelijkertijd het toneel van een opstand van arme vissers die een verbeten strijd uitvochten op leven en dood tegen de inhalige reders door wie ze gebroodroofd werden.

De strijd werd toen door James Ensor vereeuwigd in het iconische schilderij De Gendarmes. Onder leiding van Dirk Ooms vertaalde het koor 130 jaar later die strijd naar een krachtige muzikale voorstelling. Zingen als verzet.

Deze voorstelling kaderde in het stadsproject Tot Elke Prijs! rond de herdenking van de visserijopstand met lezingen, tentoonstellingen en verschillende voorstellingen.

Muziektheater "Tot elke prijs"

Muziektheater "Tot elke Prijs"

Moeder doe de deure toe....'t zyn doa weerol Duutsche

Reeds méér dan 2070 toeschouwers hadden de voorbije zeven 'uitverkochte' voorstellingen in Oostende, Oudenburg, Bredene, en Moere (Gistel) bijgewoond !

Theater, Tekst- en muziektheater

In de Grote Oorlog lag Oostende op amper vijftien kilometer van het Ijzerfront en werd de stad vier jaar lang door de Duitsers bezet.Het krijgsgeweld was dagelijks hoorbaar.Opeising, hongersnood, bombardementen:niets werd onze voorouders bespaard. Maar er ontstonden ook relaties met Duitsers.Het koor "Ier & Gunter" evoceerde die dramatische jaren met een mix van zang, muziek, woord en beeld.