Ier en Gunter...

Ier & Gunter: de verbindende kracht van zingen

 

Het gebeurde op een herfstige woensdagavond, eind 2005. Ergens in de Oostendse Nieuwe Koerswijk kwam  een twaalftal  dames en heren, oudstrijders  van het tien jaar eerder ter ziele gegane koor 'De Profundis', weer samen. Niemand van ons vermoedde toen aan de wieg te staan van een koor dat er twintig jaar later nog altijd zou zijn, maar dan groter, beter en onverslijtbaar. Aarzelend begonnen we te repeteren, zonder welomschreven repertoire en zonder naam,  maar wel met de ervaren Dirk Ooms als dirigent. We dachten aanvankelijk dat het een gelegenheidskoor zou zijn, met als enig objectief drie optredens tijdens Oostende voor Anker 2006, dat dit jaar 'Ierland' als thema had. De altijd enthousiaste 'maritieme netwerker' Jef Hostyn sprak daartoe de Iers- Oostendse folksinger Joe Mullen aan en de trein was vertrokken. Een naam voor het prille koor, diende zich dan vanzelf aan: met aanvankelijk  een Ier in onze rangen én door het feit dat we toen afwisselend op twee verschillende Oosendse locaties repeteerden, werd het 'Ier & Gunter'.

Na de drie optredens op Oostende voor Anker had Ier & Gunter flink de smaak te pakken. Niemand wou dat het hierbij zou eindigen.  Dus vanaf dan groeide, bloeide en evolueerde 'Ier & Gunter'. Momenteel telt het koor bijna veertig leden. Sopranen- alten- tenori- bassen: gemengd qua geslacht maar niet noodzakelijk qua gevoelens. Van de oorspronkelijke kern uit 2005 zijn er nu nog altijd een tiental zangers en zangeressen actief. In de loop der jaren zagen we er nieuwe, jongere, mensen bij komen en gingen er een paar  vaste waarden weg,. Maar recent kwamen enkele talentvolle oudgedienden na jaren afwezigheid  terug. Dirigent Dirk Ooms is nog altijd de standvastige kapitein aan boord. Recent breidde hij zijn dirigeer-crew uit met Christel Vandewalle en Kris Deconinck.

Ier & Gunter is ook een groep vrienden en vriendinnen.  Dit is geen cliché: samen zingen verbindt en het feit dat we daanaast niet vies zijn van een kwinkslag, een natje en een droogje, draagt daar sterk toe bij.

Naar schatiing hebben we reeds tweehonderd optredens op de teller en brachten we ook  door volle zalen toegejuichte projecten ."Moeder doe de deure toe", over de Grote Oorlog (2014), "Tot elke prijs" , over de visserijopstand in 1887 (2017) en onze deelname aan het Ensorproject (2024) zijn daar drie voorbeelden van. Soms zongen we op bepaald merkwaardige locaties: in het federaal parlement, onder de Menenpoort bij de Last Post en  in het Cork Opera House (Ierland).

Onvermijdelijk evolueerde het repertoire in de loop der jaren. Aanvankelijk waren we vooral folkgericht, nadien kwamen daar Renaissance, klassiek, chanson, pop, Oostendse volksliedjes, protestsongs en eigen composities van de dirigent bij. Van de dertiende eeuwse Hildegard von Bingen tot The Beatles en Phil Collins: Ier & Gunter is eigenlijk ook een beetje  'Tonne & Nu'.